lauantaina, elokuuta 28, 2010

Lisää yön eläimiä

Jäniksiä riittää nykyisin todella paljon. Kettuhan niiden perinteinen vihollinen on, mutta miten lie niiden lisääntymisen kanssa? Näiden asioidenhan pitäisi luonnossa korreloida luonnollisella tavalla. Olen kyllä tänä vuonna nähnyt myös muutaman ketun yössä liikkeellä, ehkä niitäkin siis on enemmän.

Siilejä näkee usein. Yleensä ne ehtii väistää mutta on pari niistä jäänyt auton allekin. Kun ojaan en sentään aja jos siilin havaitsee niin myöhään ettei juuri mitään ole oikein tehtävissä.

Kaikenlaisia myyriä tai hiiriä myös tuntuu vipeltävän teiden yli. Niillä on ihme taito hyytyä keskelle ajorataa siten että jäävät auton raidevälin väliin ja selviävät säikähdyksellä.

Kissoja ei tiellä yleensä paljoa näe. Mutta on niitä välillä yliajettuina näkyvissä joten vapaan kissan elämässä on uhkatekijänsä kaupungin liikennöidyillä alueilla.
Yllättävin ja oudoin kissahavainto oli tänä kesänä näkemäni näky. Kissoja oli viisi tai kuusi kiipeilemässä ja loikkimassa aivan vilkkaan liittymän risteyksen kupeessa. Odotin näkeväni myöhemmin yöllä raatoja tiellä, mutta onneksi niin ei käynyt. Ehkä katit olivat tottuneita liikenteeseen ja osasivat varoa. Sitä on mahdoton sanoa olivatko ne kaikki saman talon kissoja vai oliko niillä muut mouruamiset ja kokoontuminen yhteen laajemmaltakin.

Viime aikoina on myös näkynyt useampi supi, sekä elävänä että raatona tiellä tai penkalla. Niillä on kai nyt siis jonkinlainen vilkkaamman liikkumisen aika. Joskus menee pitkiä aikoja ettei niitä näe ollenkaan. Ei elävänä eikä kuolleena.

Ei kommentteja: